Royalz Fusion
Image default
Arts / Music

De do’s en don’ts bij een ontslag

Een werkgever kan op ieder moment bepalen om een werknemer te ontslaan. Dit kan een vervelende situatie zijn voor de betreffende werknemer: het ontslag komt onverwachts en het persoon zal voor een onbepaalde tijd geen inkomen meer ontvangen. Het kan in deze situatie lastig zijn om op de juiste manier te reageren.

Indien u op een ongewenste manier zal reageren, is het mogelijk dat u uw recht op de WW-uitkering zult verliezen. Om dit gevolg te voorkomen, zullen wij u in dit artikel informeren over de do’s en don’ts in bovenstaande situatie.

Onderteken niets

Als u ontslagen wordt, ligt er vaak al een papier op tafel die aan het eind van het gesprek ondertekend moet worden. Onderteken nog niets! Vaak klinkt het voorstel erg aantrekkelijk, maar in deze situatie is de kans aanwezig dat er nog een addertje onder het gras zit. Ga hierdoor niet zomaar akkoord met het voorstel. Je bent namelijk niet verplicht om iets ter plekke te ondertekenen.

Bij een ontslagvoorstel van uw werkgever zult u twee weken ‘bedenktijd’ krijgen. Loop, gedurende deze weken, na wat uw rechten zijn en of het voorstel daadwerkelijk gunstig is voor u. Hierbij is het uiteraard ook mogelijk om een specialist naar het ontslagvoorstel te laten kijken.

Blijf verstandig

Uiteraard wenst niemand zich deze situatie. Het is dan ook niet gek dat u hoog in uw emoties zit. Echter is het essentieel om redelijk te blijven, de kans is immers groot dat u en uw werkgever in de toekomst nog om de tafel moeten om de afspraken officieel te maken. Daarbij weet u nooit of u uw werkgever in de toekomst nog ergens voor nodig heeft.

Doe zelf geen voorstel

Het is mogelijk dat uw werkgever u vraagt om een voorstel te doen. Doe dit niet! Het is verstandig om de werkgever het woord te geven over de transitievergoeding en andere tegemoetkomingen. Als u zelf het initiatief neemt, kan dit uw WW-uitkering in gevaar brengen.

Laat de vaststellingsovereenkomst controleren

Zodra de afspraken zijn beschreven in een vaststellingsovereenkomst is het raadzaam om dit document te laten controleren, voordat u daadwerkelijk akkoord geeft. Dit document bepaalt immers of u een WW-uitkering kunt aanvragen. Indien de vaststellingsovereenkomst niet goed in elkaar zit, kan dit tot problemen leiden.

http://transitievergoeding.nl