Royalz-fusion

Grachtenpanden

Nederland staat bekend voor heel veel dingen, waaronder onze mooie grachtenpanden. In bijna elke stad die in de Gouden Eeuw belangrijk was voor de handel, zijn ze te ontdekken. Van Utrecht tot Leiden en van Amsterdam tot Delft. Die zien er van buiten natuurlijk heel indrukwekkend uit. Zo indrukwekkend, dat ze in elke souvenirwinkel te ontdekken zijn in verschillende vormen, van beeldjes tot illustraties op kaartjes tot zelf T-shirts. Maar van binnen zijn die grachtenpanden misschien wel nog mooier dan van buiten.

Dit is in principe ook heel logisch, want alleen de allerrijkste mensen konden een grachtenpand zich veroorloven. Het zit namelijk helemaal in het centrum, waar de kavelprijs het allerhoogste is. Gelukkig werd daar iets slims op bedacht. Je betaalde namelijk alleen maar voor de breedte van de gevel, niet voor de diepte van het huis. De huizen waren dus niet erg breed, maar wel erg hoog en diep.

Van binnen is er veel marmer zichtbaar, of wanneer daar niet genoeg geld voor was, werd dit nageschilderd. Daarnaast hingen er veel schilderijen, waarmee de rijkdom van de familie die er woonde werd getoond. Er waren rariteitkabinetten waar de bijzonderste exotische dingen getoond werden. En ook het trappen huis was prachtig. Met een Gebogen trapleuning van hoogste ambacht. De trapleuning was gemaakt van het mooiste hout en gaat daardoor in veel gevallen nog tot de dag van vandaag mee.

Want dat hoort ook bij de grachtenpanden. Ze zijn cultureel erfgoed, dus je mag eigenlijk niks veranderen, behalve als het echt nodig is. Hierdoor zie je nog heel veel van het oude interieur terug. In al die honderden jaren is de indeling en de uitstraling nauwelijks veranderd. Daardoor krijg je nog altijd een bijzonder gevoel als je een grachtenpand binnenwandelt. Het is echt alsof je zoveel jaar in het verleden stapt.

 

 

https://www.lamiwood.nl/