Royalz Fusion
Image default
Gezondheid

Kosten van fysiotherapie in Nederland

Je zult doorgaans een afspraak moeten maken om een fysio in Nederland te zien. De meeste praktijken (zoals manueel therapeut Amsterdam) nemen telefonisch afspraken aan. Sommige maken ook online afspraken. De wachttijden variëren per specialisme en zijn afhankelijk van factoren als beschikbaarheid van sessies en hoe dringend je een behandeling nodig hebt. Als het geen spoedgeval is, kan het zijn dat je een paar weken moet wachten om gezien te worden.

Kom bij een afspraak een paar minuten te vroeg en neem je zorgverzekeringskaart mee. Afspraken duren meestal ongeveer 30-60 minuten. Bij je eerste sessie zal de therapeut je meestal beoordelen en een behandelplan opstellen dat kan bestaan uit:

Oefeningen die tijdens de sessies worden uitgevoerd
Extra oefeningen of activiteiten voor thuis
Manipulatie van gewrichten en spieren om gezondheidsproblemen te behandelen

Je therapeut kan je tijdens de eerste sessie vertellen hoeveel sessies hij zal geven, hoewel dat in sommige gevallen afhangt van hoe je vordert. De frequentie van de afspraken zal ook afhangen van je situatie.

Fysiotherapeuten (physical therapy Amsterdam) kunnen advies geven, vooral over preventieve technieken. Meestal schrijven ze echter geen recepten uit voor medicijnen. Ze kunnen je zo nodig ook doorverwijzen naar je huisarts of andere medische specialisten.

Kosten van fysiotherapie in Nederland
De kosten van fysiotherapie in Nederland variëren afhankelijk van de aard van de behandeling. Er is geen vast tarief en omdat de meeste therapeuten particulier werken, zijn ze vrij om hun eigen tarieven te bepalen. Typische kosten variëren van €35-€70 per sessie, maar sommigen kunnen meer in rekening brengen. In grote steden als Amsterdam en Den Haag zul je waarschijnlijk meer betalen.

Wat je uiteindelijk betaalt hangt ook af van je ziektekostenverzekering. Over het algemeen moet je bij je verzekeraar een aanvullende dekking afsluiten die de kosten van de behandeling boven je eigen risico dekt. In bepaalde omstandigheden zullen basispakketten van ziektekostenverzekeringen echter een beperkte hoeveelheid fysiotherapie dekken, zoals:

Tot 18 sessies kinderfysiotherapie, of onbeperkte sessies voor kinderen met chronische aandoeningen.
Volledige kosten vanaf de 21e sessie voor volwassenen met een erkende chronische aandoening
Eerste negen sessies bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie
Tot 12 oefensessies voor artrose van heup- of kniegewrichten
37 sessies voor patiënten met claudicatio intermittens
Maximaal 70 sessies in het eerste jaar als je COPD hebt. De sessies in de volgende jaren hangen af van de ernst van de aandoening.
Lees verder de polisvoorwaarden van je aanvullende dekking om er zeker van te zijn dat je weet wat er onder je dekking beschikbaar is. Betalingen en declaratieprocedures verschillen per verzekeraar. Sommige regelen de rekeningen rechtstreeks voor je, terwijl andere vereisen dat je vooraf betaalt en terugbetaling eist.