Royalz Fusion
Image default
Woning en Tuin

Verwarming van een Tiny House

Infraroodverwarming wordt altijd geassocieerd met de reputatie van een minder efficiënt systeem vanwege het energiezuinige ontwerp. Het Tiny House model is het model dat duidelijk de voordelen van deze technologie benadrukt. Infraroodverwarmingen verwarmen niet de ruimtelucht maar de bestraalde lichamen.

Vanwege de kleine afstanden in het Tiny House buurt te Lisse, zal een module, bijvoorbeeld gemonteerd op het plafond van de woonkamer, en een module in de badkamer voldoende zijn om een comfortabele temperatuur te bereiken. Er is echter ook een potentieel nadeel van de huidige technieken in de kleine afmetingen van de ruimte: Afhankelijk van het type apparaat ontwikkelen infraroodverwarmingstoestellen relatief sterke elektromagnetische velden. Daarom moeten apparaten worden gekozen waarvan de fabrikanten streven naar een vermindering van mogelijke elektrosmog en die lage meetwaarden kunnen garanderen.

 

Zelfvoorzienende gasverwarmingssystemen in een Tiny House

Voor tiny houses, die hun elektriciteit aanzuigen tot het doel van zelfvoorziening via zonnecellen, is een verwarmingssysteem op basis van elektriciteit geen optie. Gasverwarming is hier veel geschikter:  In de geschiedenis van de ontwikkeling van de Tiny Houses tot een vorm van wonen met een kleine ecologische voetafdruk, zijn de voordelen van de gasgestookte ketel steeds weer benadrukt – niet toevallig, want dit biedt ook een efficiënte en ruimtebesparende oplossing. 

Houtgestookte verwarming – romantisch, maar mogelijk geassocieerd met nadelen

Pellet- of houtkachels hebben nadelen. Hoewel hun rendement aanvaardbaar is met het oog op de kleine te verwarmen ruimte, kan de ruimtetemperatuur veel minder nauwkeurig en reactief worden geregeld dan bij andere verwarmingssystemen. Vooral in kleine huizen met slaapzolders kan de opkomst van warme lucht onaangenaam zijn: s Avonds stiert de kachel onder en de warmte stijgt naar boven in het slaapgedeelte, waar koelere temperaturen eigenlijk een betere nachtrust zouden geven …

Een houtverwarmingssysteem kan op zijn beurt een zinvolle aanvulling zijn op een verwarmingssysteem op zonne-energie. In de winter, wanneer de zonne-energie niet voldoende is, kunt u verwarmen met een houtkachel – zoals hier in de caravan “Luisa” met zijn (gratie: uw) houten centrale verwarming op zonne-energie:

Wat ook in overweging moet worden genomen: Bij het verwarmen met houtstammen of pellets moet rekening worden gehouden met de rook ontwikkeling.