Royalz Fusion
Image default
Aanbiedingen

Zelf een dakraam plaatsen? Dit moet je zeker weten

Ben jij voornemens om zelf een dakraam te plaatsen? Dan is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. De voornaamste reden waarom er wordt gekozen voor een dakraam, is voor wat extra natuurlijke lichtinval. Vooral op bijvoorbeeld zolder of andere ruimte waar weinig tot geen natuurlijk licht komt, is het aan te raden om te kiezen voor een raam, daarbij komt ook dat een dakraam open kan, waardoor de ruimte ook kan worden voorzien van frisse lucht. Alles bij elkaar dus alleen maar voordelen. Om er nu voor te zorgen dat je heel eenvoudig zelf een dakraam kunt plaatsen, hebben we een aantal tips voor, waar je rekening mee houden wanneer je hiermee aan de slag gaat. Doe er je voordeel mee dus!

 

Bepaal de plek van het dakraam

Allereerst is het natuurlijk zaak om te bepalen waar het dakraam geplaatst moet gaan worden. Op het moment dat je dit inzichtelijk hebt, is het goed te kijken of dit ook daadwerkelijk mogelijk is. Het kan namelijk zijn dat er bijvoorbeeld balken lopen, waardoor het niet mogelijk is een gat in het dak te maken waar het kozijn in moet komen uiteindelijk. Je doet er daarom dus ook goed aan om een plek uit te kiezen waarbij het dakraam tussen de gordingbalken past. Nadat je de plek hebt bepaald, kun je op zoek gaan naar een geschikt model.

 

Schaf een dakraam aan

Nu je de plek van het dakraam weet, is een goedkope dakraam op maat bestellen de volgende stap in dit proces. Dit kun je op een aantal verschillende manieren doen, waarvan online het meest voor de hand liggend is. Je weet namelijk exact welk formaat je nodig hebt, zodat je een relatief snelle keuze kunt maken. Het enige waar je nog even naar moet kijken, is het type glas en de dikte ervan. Voor de rest is het een kwestie van de juiste maten doorgeven en het dakraam wordt speciaal voor jou op maat gemaakt. Vaak wordt het dakraam binnen enkele weken geleverd en dan kun je aan de slag.

 

Het maken van de opening

Wanneer het dakraam binnen is, is het tijd om aan de slag te gaan. Voordat je het dakraam plaatsen kunt, is het natuurlijk zaak om eerst een opening te maken. Dit doe door de dakpannen aan de buitenkant eerst te verwijderen, zodat je er met de zaag goed bij kunt. Vervolgens maak een gat van zo’n 50 x 50 centimeter, waardoor je eenvoudig met je volledige lichaam heen kunt. Het is namelijk nog niet verstandig om direct een gat te maken zo groot als het dakraam zelf. Wanneer het gat dan te groot is, heb je een enorme uitdaging. Op het moment dat dit gat is gemaakt, kun je de daadwerkelijke plek van het dakraam bepalen. Op het moment  dat je dit weet, kun je het uiteindelijk gat gaan zaken waarin het dakraam moet komen te vallen. Vervolgens zorg je ervoor dat je het geheel goed bevestigd en natuurlijk ook waterdicht maakt middels purschuim of lood.