Royalz Fusion
Image default
Dienstverlening

De voordelen van een professioneel lichtplan

Het energielabel C op  kantoor is een belangrijke maatregel om energiebesparing en duurzaamheid te bevorderen. Echter, niet alle bedrijven en kantoren vallen onder deze verplichting. In dit artikel zullen we de verschillende uitzonderingen bespreken en meer inzicht geven in de voorwaarden. Daarnaast zullen we ook de nadelen van LED tubes ten opzichte van conventionele TL-verlichting belichten. Tot slot zullen we de voordelen van het laten maken van een lichtplan bespreken. Of het nu gaat om een woning, kantoor of winkel, een goed doordacht lichtplan kan een wereld van verschil maken. Lees verder en ontdek meer over deze onderwerpen.

Wat zijn de uitzonderingen voor bedrijven en kantoren om te voldoen aan het energielabel C?

De uitzonderingen voor bedrijven en kantoren om te voldoen aan het energielabel C kantoor zijn als volgt:

  1. Als uw kantoorgebouw kleiner is dan 100 m2.
  2. Als uw bedrijf of kantoor een monument is zoals omschreven in de Erfgoedwet.
  3. Als uw kantoor of bedrijf slechts 2 jaar wordt gebruikt.
  4. Als uw bedrijfsruimte of kantoorgebouw wordt onteigend of juist aangekocht is in het kader van de zogenoemde Onteigeningswet.
  5. Als uw bedrijfsgebouw of kantoor geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen.
  6. Als de oppervlakte van kantoorgebruik kleiner is dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het bedrijfsgebouw.
  7. Als de acties die nodig zijn om energielabel C kantoor te behalen, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.

Het is belangrijk om te weten dat deze uitzonderingen niet gelden voor alle bedrijven en kantoren. Voor meer informatie en een uitgebreide omschrijving van de uitzonderingen kunt u terecht op de website van informatiepunt leefomgeving en de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

TL direct vervangen door LED tubes?

Sommige kantoren willen TL direct vervangen door LED tubes. Helaas is dit niet altijd aan te raden. LED tubes hebben enkele nadelen ten opzichte van conventionele TL-verlichting. Ten eerste zijn TL-armaturen niet geschikt voor LED tubes. Hoewel sommige bedrijven toch LED tubes in conventionele armaturen plaatsen, is dit officieel niet toegestaan en kan het leiden tot problemen met de verzekering, omdat het CE-keurmerk vervalt. Verder is de levensduur van een LED tube aanzienlijk korter dan die van een LED-armatuur. De behuizing van een LED tube is minimaal in vergelijking met een LED-armatuur, waardoor de levensduur wordt beïnvloed. Bovendien gaat de lichtkwaliteit van een LED tube vaak achteruit, omdat deze alleen naar beneden straalt en niet hetzelfde 360 graden lichteffect heeft als een TL-buis. Kortom, hoewel LED tubes energiezuinig zijn, kunnen ze enkele nadelen hebben op het gebied van compatibiliteit, levensduur en lichtkwaliteit.

Waarom een lichtplan laten maken?

Een lichtplan laten maken is essentieel voor het creëren van de juiste sfeer en functionaliteit in een ruimte. Verder krijgt u direct inzicht in de investering en terugverdientijd. Of het nu gaat om een woning, kantoor of winkel, goed doordacht licht kan een wereld van verschil maken. Een professioneel lichtplan zorgt ervoor dat de verlichting optimaal wordt afgestemd op de behoeften en wensen van de gebruikers. Hierbij wordt rekening gehouden met de functie van de ruimte, de gewenste sfeer, de hoeveelheid natuurlijk licht en de indeling van het interieur. Daarnaast kan een lichtplan ook bijdragen aan energiebesparing. Door gebruik te maken van energiezuinige verlichtingstechnieken en het slim positioneren van lichtbronnen, kan er efficiënter omgegaan worden met energie. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Kortom, een lichtplan laten maken is altijd een goed idee. Heeft u interesse in zakelijke LED verlichting? Het team van LED Design Holland staat voor u klaar. 

https://www.leddesignholland.nl/