Royalz Fusion
Image default
Bedrijven

Stroompieken: wat is het?

Er is een onweersbui onderweg en in de buurt slaat de bliksem in. Voor een korte periode valt de stroom uit die vervolgens weer aanspringt. Wanneer u de televisie echter probeert aan te zetten, lijkt deze niet te werken. Overspanningen kunnen het circuit van huishoudelijke apparaten en al het andere dat aan de muur is aangesloten in een oogwenk overbelasten en kortsluiten, of ze kunnen ze na verloop van tijd verslechteren. Door een beter begrip te krijgen van pieken kunt u geld besparen en uw eigendommen beschermen. Een spanningspiek kan de apparaten en elektronische gadgets van uw huis verpesten. Het verhogen van de spanning boven de gebruikelijke werkspanning van het apparaat kan een elektrische boog in het apparaat veroorzaken, die de elektronische printplaten en andere elektrische componenten kan beschadigen als gevolg van de warmte die in de boog wordt gegenereerd.

Oorzaken en preventie van stroompieken 

Tijdens het overschakelen van het elektriciteitsnet kunnen stroompieken afkomstig zijn van het elektriciteitsbedrijf. Bliksem is een andere typische bron van stroompieken, vooral de meest gewelddadige. Wanneer belangrijke apparatuur zoals airconditioners en koelkastmotoren in- en uitgeschakeld worden, kunnen stroompieken optreden. Elektriciteit pieken kunnen op verschillende manieren een huis binnentreden. Bliksem kan inslaan via de kabel-tv of schotelantenne, de binnenkomende telefoonlijnen of de binnenkomende elektriciteitsleiding in geval van storm. De meeste elektrische overspanningen moeten worden beschermd door overspanningsbeveiliging apparaten (SPD’s) op het gebruikspunt in combinatie met een goed aardingssysteem voor uw elektronische en elektrische apparatuur. Een stijging wordt niet onderdrukt of gestopt door een SPD; het wordt eerder omgeleid naar de grond. Ook kunt u speciale overspanning beveiligde stopcontacten plaatsen of de meterkast uitbreiden. Overspanningsbeveiligings uitgangen zijn handig op plaatsen waar een plug-in overspanningsbeveiliging onhandig zou zijn, zoals in de buurt van een magnetron op het aanrecht.

De professionele noodzaak voor elektriciens

Overspannings onderdrukkers van voorbijgaande spanning of secundaire overspanningsafleiders worden geïnstalleerd bij de service-ingang. Als u in plaatsen zoals Rotterdam woont, raadpleeg dan een Rotterdam elektricien voor het installeren van een overspanningsbeveiliging voor service-ingang. Overspanningsbeveiligers moeten worden gezien als een eindige levensduur, en in delen van het land waar de overspannings activiteit aanzienlijk is, moeten beschermers mogelijk regelmatig worden bijgewerkt. Wanneer u een overspanningsbeveiliging op het gebruikspunt kiest, zoek er dan een met een indicatielampje of hoorbare waarschuwing om de gebruiker te laten weten of deze defect is en de aangesloten apparatuur niet langer beschermd. Uw veiligheid zal altijd prioriteit nummer één zijn, dus in geval van stroompieken moeten professionals worden gebeld en geraadpleegd.