Royalz Fusion
Image default
Mode en Kleding

Kwaliteit kopen om het milieu te besparen

Er wordt vaak gezegd dat je om biologische kleding te consumeren je moet wenden tot specifieke merken die stoffen van gerecycleerde materialen of innovatieve bamboevezels gebruiken. Andere keren heb je misschien gehoord dat je bepaalde soorten katoen of wol moet vermijden en de voorkeur moet geven aan vezels zoals lyocell of linnen… Als je ecologischer wilt consumeren, is er echter iets beters dat je kunt doen.

Analyses van de levenscyclus van kleding tonen aan dat de belangrijkste bepalende factor voor de milieu-impact van onze kleding… de levensduur ervan is. Natuurlijk zijn sommige soorten stoffen of behandelingen milieuvriendelijker dan andere. Zo is biologische wol of katoen over het algemeen veel milieuvriendelijker dan synthetische materialen die voor hun transformatie grote hoeveelheden energie uit fossiele brandstoffen nodig hebben. Maar tussen twee kledingstukken, de ene verondersteld groen te zijn en de andere meer klassiek, wat het milieueffect het meest zal beïnvloeden, is de tijd dat je dit kledingstuk in goede staat houdt en kunt gebruiken. Een biologisch linnen t-shirt kan minder groen zijn dan een conventioneel katoenen t-shirt als je het tweede 5 jaar houdt zonder het te beschadigen, terwijl het eerste maar 2-3 jaar meegaat.

De belangrijkste factor om de milieu-impact van mode te verminderen is dus kwaliteit. Als je kwaliteitsproducten koopt, gemaakt van duurzame materialen en correcte afwerkingen, zul je ze langer houden. En dat vermindert de impact van je “mode”-aankopen aanzienlijk. Dus als u gaat winkelen en u wilt groen zijn, koop dan minder, maar zet in op kwaliteitsproducten die noodzakelijkerwijs meer kosten. Een trui van merinowol met een kwaliteitsbreisel is beter dan een trui van wol en synthetische stoffen, slecht geweven, die niet zal houden.

Ben jij op zoek naar duurzame streetwear en ethische maar moderne street fashion? Kijk dan eens naar het assortiment aan fair trade kleding van ADUH.