Royalz Fusion
Image default
Dienstverlening

Met welke kosten moet u rekening houden als u een bouwvergunning wil aanvragen?

Wanneer u op een bepaalde locatie wilt gaan bouwen, komen hier natuurlijk verschillende handelingen bij kijken voor u überhaupt kunt beginnen met bouwen. De belangrijkste is dan toch wel het aanvragen van een bouwvergunning. Zonder bouwvergunning mag iemand namelijk niet zomaar bouwen en dat kan dus ook hoge boetes met zich mee brengen. Bij een bouwvergunning kunnen verschillende kosten om de hoek komen waar u rekening mee moet houden. Een daarvan is een archeologisch onderzoek. Het kan zijn dat er op uw perceel namelijk eerst een archeologisch onderzoek moet plaatsvinden voor u toestemming krijgt om te bouwen.

Wat is een archeologisch onderzoek bouwvergunning?

Een archeologisch onderzoek is, zoals de naam al doet vermoeden, een onderzoek naar archeologische vondsten. Verschillende materialen uit de verschillende tijdperken ver voor ons. Deze materialen en objecten mogen natuurlijk niet zomaar verloren gaan wanneer er ergens gebouwd gaat worden en daarom is het in Nederland zo geregeld dat er eerst een archeologisch onderzoek moet plaatsvinden. Dat betekent niet dat dit altijd het geval is. Dat zal naar voren komen wanneer u een bouwvergunning aanvraagt. Op sommige plekken is immers al een onderzoek uitgevoerd voor u daar besloot te gaan bouwen. Het kan zijn dat de eigenaren van het perceel voor u al dit onderzoek hebben laten plegen. Ook ligt het aan de diepte die u ingaat. Wanneer u bijvoorbeeld niet verder dan een bepaald aantal meters diep gaat, hoeft u ook geen onderzoek te laten plegen. De archeologische vondsten zullen niet op deze diepte voorkomen en een onderzoek is dan simpelweg niet nodig.

Waarom een archeologisch onderzoek bouwvergunning?

Waarom wordt er een archeologisch onderzoek uitgevoerd wanneer u een bouwvergunning aanvraagt? Om dus te kijken of er eventuele archeologische objecten zich in de grond kunnen bevinden op de plek waar u wilt gaan bouwen. Om deze objecten te beschermen, wordt er dus eerst een onderzoek uitgevoerd of dat ook daadwerkelijk het geval is. Eerst wordt de plek dus verkend om te kijken of dit überhaupt mogelijk is. Wanneer het idee er is dat het best eens zo zou kunnen zijn, wordt er een vervolgtraject gestart. Dit bestaat vaak uit een vervolgonderzoek waar dus nog dieper geboord wordt zodat de zekerheid bestaat of er wel of geen sporen zijn die verwijzen naar archeologische objecten.

Archeologisch onderzoek kosten

Nou wilt u natuurlijk ook weten wat dan de bijkomende kosten kunnen zijn van zo’n onderzoek. Dat is helaas niet in een standaardbedrag te omschrijven. Het is natuurlijk zo dat de kosten van een onderzoek wel in verhouding moeten staan met het bouwproject wat u heeft, maar de kosten kunnen pas berekend worden wanneer er een aantal aspecten bekend zijn. Hoe groot is het perceel bijvoorbeeld waar gegraven moet worden en hoe diep liggen de archeologische objecten. Ook kan het zijn dat er naar aanleiding van het onderzoek een opgraving gedaan moet worden. Allerlei verschillende aspecten die gezamenlijk zullen bepalen wat de kosten van het onderzoek zullen worden. Van te voren is dit dus helaas niet bekend. U kunt wel vrijblijvend een offerte laten maken, klik op: Archeologisch onderzoek kosten.

https://transect.nl/archeologisch-booronderzoek/