Royalz Fusion
Image default
Dienstverlening

Lastig maar belangrijk: praten over overlijden

Grafstenen, grafzerken en grafmonumenten

Als je op een begraafplaats rond loopt en al die grafstenen, grafzerken en grafmonumenten ziet besef je meestal niet wat er allemaal aan de begrafenis vooraf ging. Dan denk ik natuurlijk aan wat tot de dood van iemand heeft geleid. Meestal ziekte of een ongeluk en soms uit pure ouderdom. Maar ook aan wat de nabestaanden na het overlijden moesten regelen om tot de uitvaart met begrafenis te komen. In bijna alle gevallen is een uitvaartverzorger degene die de uitvaart regelt. Voor de nabestaanden een uitkomst, maar toch moeten er beslissingen genomen worden waar niet alle nabestaanden het over eens hoeven te zijn. Dat kan tot vervelende situaties leiden die je een emotionele periode rondom een uitvaart liever niet hebt.  

Laat uw wensen vastleggen

De dood is misschien wel het laatste taboe voor veel van ons. Toch brengt spreken over doodgaan en wat er daarna moet gebeuren opluchting en meer duidelijkheid. Na uw overlijden is het aan de nabestaanden om op zeer korte termijn een passende uitvaart te regelen. Een emotionele taak in een heftige emotionele periode. Bovendien moeten uw nabestaanden dat alles ook nog binnen een week geregeld zien te krijgen. Dat kan behoorlijk belastend en overweldigend voor hen zijn. Niet zelden leidt onduidelijkheid wat de overledene zelf wenste tot conflicten tussen familieleden.

Het streven om een mooi en passend laatste afscheid te regelen dat past bij de recent overleden dierbare leidt regelmatig tot ruzies tussen nabestaanden. Uw uitvaart laat in dat geval nare herinneringen achter.  Iedereen wil liever een harmonieus afscheid met ruimte voor de verwerking van het eigen verdriet. De meeste uitvaartverzorgers helpen u gratis en vrijblijvend in het alvast nadenken over uw eigen uitvaart en dit voor nabestaanden schriftelijk vast te leggen. Praat ook met uw toekomstige nabestaanden over wat u wilt als u overleden bent zodat zij later niet hoeven te raden wat u gewild zou hebben. Als zij op de hoogte zijn van uw wensen omtrent uw uitvaart kunnen zij zonder tijdsdruk alles goed en naar uw wensen regelen. Dit maakt het regelen van uw uitvaart voor hen een stuk persoonlijker en ook makkelijker en minder gestrest.

 

Begraven of cremeren?

Na het overlijden is vaak de eerste keuze waar nabestaanden voor staan die tussen een begraven of cremeren. Meestal is wel bekend waar de overledene een voorkeur voor had. Toch is goed om dit vooraf al duidelijk te bespreken. Het voorkomt misverstanden en meningsverschillen tussen nabestaanden. Als een begrafenis de voorkeur heeft kan men kiezen tussen de ‘traditionele’ begraafplaats in de eigen gemeente of een alternatieve locatie. Denk niet alleen aan een natuurbegraafplaats, maar weet dat u in principe op elke willekeurige begraafplaats in Nederland, ja zelfs de EU begraven mag worden. U hoeft niet woonachtig te zijn geweest in de gemeente waar u begraven wordt.

 

Kist die bij de overledene past

Het lichaam wordt na het overlijden in een kist geplaatst. Wat betreft kisten zijn er veel verschillende opties. Een grafkist moet aan een aantal ‘basis’ wetten en regels voldoen, maar er blijft heel veel ruimte voor het personaliseren van de kist. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor:

  • Het bespuiten van de kist in een bepaalde kleur
  • Een ecokist die volledig milieuvriendelijk is
  • Een zelfgemaakte kist, welke overigens wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen
  • Minder traditioneel materiaal, zoals riet, karton of bamboe
  • Een lijkwade in plaats van een kist, een zacht kleed waarin het lichaam van de overledene gewikkeld wordt

Laatste verzorging

Vrij snel na het sterven krijgt een overledene de laatste verzorging. Het lichaam wordt gewassen en het haar en make-up goed gedaan; de overledene krijgt mooi kleren aan. In de praktijk nemen  uitvaartverzorgers die taak op zich, terwijl nabestaanden dit ook zelf mogen doen. Steeds vaker nodigen uitvaartverzorgers nabestaanden uit hierbij te helpen. Welke kleren de overledene in de kist aankrijgt is voor veel nabestaanden vaak een lastige keuze. Daarom adviseren we u om dit ook al vooraf vast te leggen. De meeste uitvaartbegeleiders bieden dit vastleggen van uitvaartwensen standaard gratis aan.

 

Urnengraf, Zerk, grafsteen of Grafmonument?

Weten uw nabestaanden al wat uw wens is? Wilt u een enkelgraf of een familiegraf? Heeft u zelf al een keuze gemaakt dat het beste bij u past? Gaat uw voorkeur uit naar een gebruikelijk grafsteen of houdt u meer van moderne grafkunst van eigentijdse materialen als glas, RVS of zelfs geroest cortenstaal? Is het voor u belangrijk hoe de nabestaanden hierover denken? Hoeveel mag het gaan kosten? En is er voldoende budget beschikbaar als u overleden bent?

 

Asbestemming

Bij de keuze voor een crematie, is er ook nog de vraag over de asbestemming. Wordt de as uitgestrooid, in een columbarium geplaatst of thuis in een urn bewaard? Het is tevens mogelijk om de as te laten verwerken in een assieraad.

Help uw nabestaanden

Voorkom keuzestress bij nabestaanden na uw door. Zorg dat zij weten wat u wilde en waar u uw adressen bewaarde en wie er allemaal uitgenodigd moeten worden. De in deze blog genoemde situaties waarover beslist moet worden is zijn slechts een beperkt aantal. Ook zijn er bijvoorbeeld de uitvaartlocatie, welke muziek, wel of niet levende muziek, vervoer, een koffietafel of een borrel of zelfs een diner achteraf, et cetera. Zadel uw nabestaanden niet op met lastige keuzes door nu uw uitvaartwensen schriftelijk vast te leggen, of door er met uw dierbaren alvast over te spreken.  Taboes mogen ook doorbroken worden.

Memorabel Grafmonumenten

Zoekt u iets anders dan een een standaard grafsteen of grafmonument? wilt u liever een echt uniek en persoonlijke gedenksteen? 

Jeroen Stok van Memorabel maakt stijlvolle en bijzondere grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. Hij ontwerpt monumenten die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de website of maak een afspraak. Bel 0320-218676 of mail info@memorabel.nl.

Met aandacht en respect vertaalt Jeroen Stok uw wensen zorgvuldig in een bijzonder en uniek gedenkteken. Gratis vrijblijvend advies over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok ontwerper van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

https://www.memorabel.nl/alle-grafmonumenten/