Royalz Fusion
Image default
Arts / Music

Waar bestaat een zonnepaneel uit?

Inmiddels neemt het aantal woningen met zonnepanelen in hoog tempo toe. Zo werd er in augustus dit jaar het 1,5 miljoenste huis in Nederland van de zonnepanelen voorzien. We streven wereldwijd naar een duurzamere levensstijl. Zonnepanelen installeren draagt bij aan deze aanpassing, waardoor dit moment een grote mijlpaal is in de geschiedenis.

Toch blijft het bijzonder hoe een zwart object een volledig huishouden kan voorzien van dermate veel energie, dat het huishouden in de meeste gevallen volledig kan leven op de opgewekte energie van de zonnepanelen. Hoe dit mogelijk is en hoe de zonnepanelen zijn opgebouwd, zal duidelijk worden in dit artikel.

Iedere laag een eigen functie

De zonnepanelen bestaan uit verschillende lagen, die ieder een eigen functie hebben.

  • De bovenzijde van een zonnepaneel bestaat uit veiligheidsglas met een anti-reflecterende en vuilafstotende coating.
    • Deze laag glas beschermt de onderliggende zonnecellen tegen (hevige) neerslag en hoge temperaturen, zodat de cellen veilig licht kunnen omzetten naar gelijkstroom.
  • Boven en onder de zonnecellen bevindt zich een plastic laag.
    • Deze laag is verantwoordelijk voor het drooghouden van de zonnecellen. De plastic lagen worden aan elkaar gelamineerd om volledig waterdicht te zijn.
  • Op iedere zonnecel lopen dunne, zilverkleurige lijntjes.
    • Deze lijntjes worden fingers en bus bars genoemd en transporteren de gelijkstroom van de zonnecellen naar de rest van het systeem.
  • Door een sterk aluminium frame wordt de gehele paneel goed en stevig bij elkaar gehouden.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Inmiddels is het bekend dat een zonnepaneel op een duurzame wijze energie opwekt. De duurzame zonnepanelen zijn in staat om het zonlicht dagelijks op te vangen. Deze stroom, de wisselstroom, is echter nog niet bruikbaar in het huishouden. Om de wisselstroom om te zetten naar gelijkstroom beschikt de paneel ook over een omvormer. De gelijkstroom is wel bruikbaar in het huishouden! Dit proces vindt ruim 25 jaar plaats, enorm lang!

http://solar-box.nl