Royalz Fusion
Image default
Arts / Music

Leuke feitjes over kerst om te vertellen aan tafel

Het lijkt nog ver weg, maar in werkelijkheid duurt het nog iets langer dan 3 maanden. Voor velen een favoriete feestdag waar maanden naartoe wordt geleefd. Kerst. Mooie verlichtingen, foute kersttruien (de normale kersttrui is verleden tijd) en heerlijk eten. Heb jij er al zin in?

Onder het genot van een hapje en drankje kletsen gezinnen bij aan de mooie gedekte tafel. Aan de tafel wordt vaak het jaar samengevat en worden de hoogtepunten naverteld. Ook het kerstverhaal, die je inmiddels zelfs zonder spiekbriefje kunt vertellen, ontbreekt nooit. Tijd voor iets anders? Misschien zijn deze weetjes over kerst eens interessant om te delen aan tafel.

Oorspronkelijk uit Engeland

Om een loopje langs alle woningen te voorkomen, is het versturen van een mooie kerstkaart de ideale oplossing. De Engelse tekenaar John Callcott Horsley kwam in 1843 op dit idee en maakte datzelfde jaar de eerste kerstkaarten. Inmiddels zijn er van de eerste druk nog maar twee in tact. Hiervan werd er in 2005 eentje op een Engelse veiling verkocht voor meer dan 12.000 euro! De ander is te bewonderen in het British Museum.

Afschrikken van boze geesten

Volgens een oud volksgeloof zouden blinkende voorwerpen ongewenste energieën buiten de deur houden. Volgelingen van deze traditie hingen glimmende bollen boven deuren, ramen en schoorstenen. Deze ‘heksenballen’ vervormden het gezicht van iedereen die erin keek, wat indringende, boze geesten zou afschrikken.

Men gaat ervan uit dat de kerstval afstamt van deze heksenballen. Rond 1900 werden de eerste ballen in de kerstboom gehangen. Pas in de jaren 50 van de vorige eeuw werden de kerstballen een groot succes. Na de oorlog streefden men naar gezelligheid.

Honderden jaren een traditie

Een rijk wintermaal zou garantie geven voor een rijke oogst voor het komende jaar. Dankzij deze traditie vonden er veel eetfeesten plaats in de winter. Het vasten kwam vroeger niet enkel voort uit religieuze redenen, maar ook uit noodzaak. De diepvries was nog niet uitgevonden, waardoor het bewaren van eten lastig was. Men was zuinig op het eten. Echter vergat iedereen zijn zorgen tijdens de feestdagen, waar ieders maag werd gevuld met heerlijk eten. Het eten stond symbool voor een rijk, nieuw jaar.

https://www.uglyxmas.be/be_nl/