Royalz Fusion
Image default
Arts / Music

Behandeling van trauma’s

Na een traumatische ervaring krijgt men vaak last van klachten. Zo kan men last hebben van flashbacks, afwezigheid en depressieve gedachten. Om hiervan af te komen, worden behandelingen ingezet zoals EMDR. Maar wat is EMDR nou eigenlijk? En waarom wordt het toegepast bij een ptss behandeling?

EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing,is een therapie waarbij de traumatische ervaring wordt herbeleeft, onder begeleiding van een specialist. De specialist gidst de patiënt door de herbeleving heen en leidt hem tegelijkertijd af door de patiënt de beweging van zijn vinger te laten focussen, of door geluid in beide oren te laten horen. De therapie wordt net zolang herhaalt tot de patiënt zich weer beter voelt. Dit kan na een afspraak zijn, maar kan ook veel langer duren. De therapie werkt voor verschillende problemen. Ten eerste natuurlijk voor trauma’s, maar tegenwoordig wordt het ook steeds vaker voor dingen als liefdesverdriet gebruikt. Het herbeleven is voor de patiënt op het moment zelf erg vervelend en vermoeiend. Echter is het effect wat de therapie heeft, erg fijn voor de patiënt. De heftige lading die op de traumatische ervaring lag, is dan (gedeeltelijk) opgeheven. Zo kan de patiënt weer leven zonder flashbacks of andere psychische problemen die de trauma had opgeleverd. Echter is het effect niet meteen na de therapie voelbaar. Doordat de pijnlijke trauma weer is herleeft, zullen de eerste dagen na de therapie zwaar voelen. Soms kunnen de klachten na de therapie zelfs verergerd worden. Belangrijk is om in het achterhoofd te houden dat deze pijn tijdelijk is en het resultaat op de lange termijn ongelooflijk bevrijdend is.

Herkent u zichzelf in de klachten en denkt u dat dit misschien iets voor u zou kunnen zijn. Ga dan op zoek voor een behandeling bij een specialist bij u in de buurt, bijvoorbeeld emdr therapie Amsterdam.

https://piekerpoli.nl/