Royalz Fusion
Image default
Arts / Music

Het verschil tussen front end en back end uitgelegd

Stel dat jij als bedrijf een software systeem wil opzetten, bijvoorbeeld omdat je je eigen website of app wil hebben. In dat geval is er veel te leren en zijn er veel keuzes die je moet maken: wil je iemand in dienst nemen voor deze software of wil je het proces uitbesteden? De keuze is aan jou, maar voordat je die keuze maakt, is het slim om eerst wat kennis op te doen over software en programmeren. Zo weet je beter waar je het over hebt en kan je een goede keuze maken. Wanneer je op zoek gaan naar software programmeurs, dan kom je vaak de woorden ‘front end developer’ en back end developer’ tegen. Je ziet deze woorden overal, maar wat betekenen ze nou eigenlijk? Veel mensen vragen zich dat af, dus daarom vertel ik je in dit artikel wat het is en wat de verschillen zijn!

 

Laten we beginnen met wat ‘front end’ inhoud. De naam zegt het al een beetje, het gaat om de voorkant. In dit geval gaat het dan om de voorkant van een website. Een front end developer houdt zich bezig met het design van een website. Kort gezegd zorgen zij dus voor de voorkant van een website, ze zorgen er voor dat het gebruiksvriendelijk is, dat het overzichtelijk is en dat de website functioneel is. Dit wordt gedaan met allerlei programmeertalen, bijvoorbeeld HTML, CSS of JavaScript.

 

Nu we weten wat ‘front end’ is, kan je ook begrijpen wat ‘back end’ inhoudt. ‘Back end’ is de ‘achterkant’ van een website. Dit zijn alle processen die je als gebruiker van de website niet zal zien. Een back end ontwikkelaar zorgt er voor dat de processen achter de website goed werken. Zonder werkende back end heb je ook geen front end. Het is dus heel belangrijk dat beide goed in orde zijn.

https://www.kojac.nl/