Royalz Fusion
Image default
Arts / Music

Zelf je bloeddruk meten

Je hoeft echt niet perse naar de dokter te gaan om je bloeddruk te laten meten – zeker niet als je je niet op je gemak voelt bij de dokter. Daarnaast kan het ook voor mensen die een hoog risico hebben op hart- en vaatziekten erg nuttig zijn om hun bloeddruk thuis op te meten met een bloeddrukmeter. Zo weet je zeker dat het goed zit met je bloeddruk, en anders ben je er op tijd bij. Ook geldt dit als je medicijnen slikt voor je te hoge bloeddruk.

Je kan zeggen dat de bloeddruk uit twee verschillende waarden bestaat: de boven- en de onderdruk. De bovendruk is de druk die tot stand komt wanneer het bloed door het hart de slagaderen in wordt gepompt en de druk in de bloedvaten daarom stijgt. Je noemt dit ook wel de systolische bloeddruk. Je kunt de bovendruk meten tijdens het samentrekken van je linker hartkamer. De onderdruk – ook wel bekend als de diastolische druk – aan de andere kant is de druk die zal ontstaan wanneer twee aders in het hart samentrekken. Hierdoor vult het hart zich dan met bloed, waardoor de druk in de slagaderen zal gaan dalen.

Je kunt je bloeddruk op verschillende soorten manieren laten meten. De meeste mensen vinden het fijn om thuis een digitale bloeddrukmeter te gaan gebruiken. De klassieke bloeddrukmeter is voor de meeste wat onhandig: een rubberen slang wordt aan een dikke band vastgebonden. Vervolgens bind je deze band om je bovenarm, die opgepompt zal worden. Omdat er wordt gepompt worden de slagaderen compleet afgesloten; daardoor is de polsslag ook niet meer voelbaar. Vervolgens loopt de band weer langzaam leeg. Wanneer het bloed weer gaat stromen zat de onderdruk gemeten worden.

De bloeddrukmeter kun je kopen op shopvoorgezondheid, zodat je vanaf nu zelf je bloeddruk kunt gaan meten. 

http://www.shopvoorgezondheid.nl