Royalz Fusion
Image default
Arts / Music

Voorkomen van klimaatverandering

In een tijd waarin de realiteit van klimaatverandering eindelijk tot iedereen doordringt, is er veel onenigheid over wat we ertegen kunnen doen. De een zegt: Dit is normaal, er komt straks een ijstijd en daarna zal de temperatuur weer als vanouds zijn. De ander zegt (net als 97% van de wetenschappers) dat klimaatverandering door de mens komt en dat we maatregelen moeten nemen dit te beperken. De meeste mensen proberen dat ook. Zij nemen wat vaker de fiets of de trein bijvoorbeeld, of eten een dagje geen vlees.

De overheid verwelkomt dit soort persoonlijke veranderingen om het milieu te ontzien graag. Zij hebben namelijk klimaatdoelen die ze moeten halen. Om deze persoonlijke veranderingen in levensstijl te ondersteunen, geven ze voor milieuvriendelijke initiatieven subsidies uit. Als je bijvoorbeeld een warmtepomp wilt laten plaatsen, kun je daar bij het RVO een subsidie voor aanvragen. Zo is er ook een subsidie zonnepanelen. Het grote probleem met de zonnepanelen prijs is dan grotendeels opgelost, omdat het met een subsidie een stuk goedkoper is.  

Daarnaast is het kabinet nu ook eindelijk bezig met maatregelen nemen tegen uitstoot. Zo waren er plannen de veestapel te verkleinen en mochten vervuilende bouwprojecten niet uitgevoerd worden. Deze maatregelen zijn na felle protesten van de boeren en de mensen in de bouw van tafel, dus er zijn nieuwe plannen bedacht om toch de uitstoot van stikstof een beetje tegen te kunnen gaan. Er gaat niet langer meer 130 kilometer per uur gereden worden op de snelwegen, dit wordt gewoon weer 100 kilometer per uur.

Toch is er nog veel dat gedaan moet worden om de klimaatdoelen te halen. En goed gedrag belonen met een subsidie en hier en daar een maatregel is niet genoeg. Om echt klimaatverandering tegen te gaan, moet de politiek harde maatregelen nemen en daarna stevig in de schoenen staan.

https://www.wijsmanduurzaam.nl/