Royalz Fusion
Image default
Arts / Music

Zelf je tuintegels leggen

Door zelf je tegels te leggen kun je heel wat geld besparen. Echter moet het werk niet onderschat worden, omdat het een flinke klus is om dit zelf te doen. Een stratenmaker kan dan als oplossing bieden, maar houd er rekening mee dat de kosten voor stratenmakers gemiddeld €30,- en €40,- per uur bedragen. Wanneer je er toch voor kiest om het werk te laten doen door een stratenmaker, kun je het beste verschillende offertes opvragen van stratenmakers en die vervolgens met elkaar vergelijken. Een andere tip om te besparen bij het uitbesteden van je tuintegels leggen is om het voorwerk zelf te doen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van oude planten of struiken en het weghalen van je oude tuintegels.

De prijzen van tuintegels gaan altijd per vierkante meter. Het is afhankelijk van je budget en voorkeur wat voor tuintegels je kiest. Zo zijn keramische terrastegels gemiddeld tussen de €35,- en €50,-, gebakken klinkers gemiddeld tussen de €20,- en €40,- en betontegels gemiddeld tussen de €15,- en €35,-.

Het leggen van tuintegels vraagt ook om verschillende gereedschappen en machines. Maak dus een overweging of je de gereedschappen zelf wil aanschaffen/ huren of dat je het werk beter uit kunt besteden. Het voordeel van het uitbesteden van deze klus is dan ook dat het tuintegels leggen vaak vlotter gebeurt door een professionele stratenmaker.

Wanneer je toch liever zelf je tuintegel wil leggen, is het verstandig om gebruik te maken van het volgende stappenplan.

De eerste stap is om de grond af te graven tot ongeveer 15 tot 20 centimeter diep. De diepte is ook afhankelijk van hoe dik je tuintegels zijn. Vervolgens breng je ophoogzand aan en kun je een lange lat gebruiken om dit glad te strijken. Ook moet je de ondergrond stevig aandrukken met deze lat.

Door het zandbed aan te stampen, kun je het verdichten. Hierna kun je al het overtollige zand met een houten plank of lat naar je toe trekken en verwijderen. Wanneer je dit hebt gedaan kun je de terrastegels neerleggen op het vlakke zandbed. Met een rubberen hamer kun je de tuintegels vervolgens aantikken. Als de tuintegels allemaal gelegd zijn, schep je een paar flinke hopen zand over de tuintegels heen. Dit zand verdeel je vervolgens met bijvoorbeeld een bezem. Hiermee zorg je ervoor dat alle voegen volledig gevuld worden met zand en zorgt ervoor dat er minder kans is op onkruidgroei tussen je tuintegels.

https://www.bricksandstones.nl/