Royalz Fusion
Image default
Arts / Music

Beginnen met piano spelen

Wanneer je gaat beginnen met piano spelen kunnen een paar tips vast wel goed van pas komen. Zo is het voor beginnende pianisten met name lastig om een juiste vingerzetting aan te houden en ritme te hebben in het pianospel. Natuurlijk je wil meteen leuke liedjes spelen, maar als je dingen verkeerd aanleert zal je dit veel tijd kosten. Hieronder wordt precies uitgelegd waarop je moet letten wanneer je gaat beginnen met piano spelen.

Welke vingerzetting hanteren?

Zoals eerder gezegd is het vaak lastig om een gewoonte af te leren. Dit geldt ook voor de vingerzetting op het klavier van de piano. Dit is ook wel een beetje te vergelijken met het tienvingersysteem van de computer. Ten eerste kan het handig zijn om de vingers eerst een nummer te geven, dus 1 t/m 5 bij elke hand. Met behulp van deze manier creëer je meer overzicht tijdens het piano spelen. Daarnaast worden de vingers bolvormig neergezet, waardoor je makkelijker de toetsen kunt overpakken. Ook is het belangrijk dat je handen op gelijke hoogte zijn met je ellebogen. Hierdoor neem je ook gelijk een betere zithouding aan en zweven je vingers als het ware boven de toetsen.

Metronoom gebruik

Een metronoom is een apparaatje (vaak elektrisch), welke tikjes of piepjes afgeeft. Hierdoor weet je precies als je het juiste tempo aanhoud tijdens een liedje. De functie van een metronoom is dan ook de pianist te begeleiden tijdens het piano spelen. Bij het met tweehandig piano spelen kan een metronoom dan ook zeker uitkomst bieden.

Toetsinstrument voor beginners

Als beginnende pianist is vaak een akoestische piano te duur. Er wordt dan vaak gekozen voor een digitale variant, zoals het keyboard. Piano leren spelen op een keyboard is namelijk ook gewoon mogelijk. Daarnaast heeft een keyboard piano meerdere functionaliteiten, waardoor het keyboard spelen er een stuk leuker op wordt. Denk hierbij aan het opnemen en afspelen van muziek.