Royalz Fusion
Image default
Arts / Music

Wat is een elektrische gitaar?

Zoals de naam al doet vermoeden maakt deze gitaar gebruik van elektrische signalen om geluid te kunnen maken. Nu is het de vraag: “Hoe werkt een elektrische gitaar nou precies?”. Kort gezegd worden de trillingen van de snaren met behulp van gitaar elementen omgezet naar signalen, welke vervolgens weer worden verstuurd naar een gitaarversterker. Tenslotte tovert de gitaarversterker deze signalen om in hoorbaar geluid. Hieronder worden zowel de gitaar elementen als de soorten gitaarversterkers nader toegelicht:

 

Gitaar elementen

Er bestaan verschillende soorten elektrische gitaren, welke met name van elkaar verschillen op basis van vormgeving en elementen. Zo kennen veel elektrische gitaren helemaal geen klankkast om de trillingen van de snaren te kunnen versterken. In dit geval is de klankkast vervangen door een aantal gitaar elementen. Denk hierbij aan de humbuckers, welke onder de snaren worden geplaatst. Omdat de stalen snaren van een elektrische gitaar deze humbuckers raken ontstaat er een magnetische/elektrische signaal. Naast de humbuckers bestaan er natuurlijk nog vele andere elementen, welke allemaal weer een eigen bijdrage leveren aan het geluid van de elektrische gitaar.

Gitaarversterkers

Wanneer je van plan bent om een elektrische gitaar te kopen kan een gitaarversterker natuurlijk niet ontbreken. Zo bestaan er gitaarversterkers voor zowel akoestische, elektrische als basgitaren. Bij het kopen van een gitaarversterker is het belangrijk om te weten dat er meerdere soorten zijn. Zo kun je kiezen voor een buizenversterker, maar ook voor een transistorversterker. Een buizenversterker maakt in dit geval gebruik van elektronenbuizen, welke voor een warm geluid zorgen. Daarnaast bestaat een buizenversterker uit een luidspreker en transformatoren. Deze transformatoren zorgen voor de juiste spanning, zodat de luidspreker geluid kan produceren.

In tegenstelling tot de buizenversterker maakt een transistorversterker gebruik van transistoren om het signaal van de snaren te doen versterken. Ook bestaat een transistorversterker uit minder onderdelen, waardoor deze licht in gewicht is. Daarnaast is het geluid van deze versterker niet zo warm als die van een buizenversterker, maar de prijs is dan wel weer lager.

 

http://www.uwgitaarlesonline.nl/elektrische-gitaar/